» Услуги · ДРУГИ УСЛУГИ

Сегментен анализ на теглото с уред TANITA и измерване на процентното съотношение на
мазнини, води и мускулна маса в тялото
- 40 лв.


Цената е за първото посещение и включва биометрично измерване, анализ на биометричните показатели - процента на мазнини, води, тегло и BMI-индекс на телесните мазнини с уред биоимпеданс TANITA.   - 30 мин.

Всяко следващо посещение е на цена 35 лв.
При следващите посещения се извършват замерванията на TANITA и се анализират резултатите.

При интерес от Ваша страна може да попитате за пакетна цена от 4/6/8 броя посещения, с която ще получите отстъпка от редовните цени.

ТАНИТА ЗАМЕРВАНЕ

Какъв е съставът на тялото ви? НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТОВА ЧРЕЗ АНАЛИЗА НА TANITA - Уред за измерване на натрупаните мазнини в човешкото тяло. Танита замества изцяло сложните анализи, извършвани от здравни специалисти с помощта на безвредна ултразвукова апаратура. Анализаторите TANITA се ползват в клиники и болници по целия свят като продукт без аналог за тяхната точност, качество и надеждност. Уредът е прецизен и е подходящ да се ползва от хора от всички възрасти, дори и деца. Японският професионален уред TANITA, който използваме за анализ, разделя състава на тялото на три компонента: вода (вътреклетъчна и извънклетъчна), суха маса свободна от мазнини (протеини и минерали) и мазнини. Освен това изчислява Тегло, Общи мазнините в тялото, Ниво на водата, Мускулна маса, Индекс на тялото, Базов метаболизъм, Вътрешни мазнини. Периодичните измервания с анализатора спомагат за вземането на правилни решения за препоръчителна физическа активност и балансирано хранене. Данните се съхраняват от софтуер и така можете да проследите напредъка си за определен период от време. Как става самото измерване Чрез въвеждане на възраст, пол, височина и след стъпване върху платформа с електродни сензори, които които изпращат ниски, безопасни сигнали през тялото. 

За кои хора измерването не е подходящо? Хората с пейсмейкъри не е подходящо да използват тези измервания.Това е предпазна мярка, която е поискана от всички производители на BIA. 

При кои категории хора е добре да има измерване: При някои категории хора е добре да се наблюдават тенденциите и да се проследи степента на промяна. Те включват:

• Бременните жени;
• Хората, които надхвърлят теглото на капацитета на апарата
TANITA - надвишават 75% телесни мазнини;
• Професионални спортисти и културисти.
 Колко точни и надеждни са уредите за измерване на телесни мазнини TANITA?

Независимо проучване на няколко големи университети (включително Колумбийския университет в Ню Йорк) потвърди, че в клинични условия на изпитания се показва с точност +- 5 процента от институционалния стандарт за анализ. Трябва да стане ясно, че има само един метод на изчисляване на телесния състав, който е близък до 100% точност и това е аутопсията. Тестовете за измерване на телесни мазнини с
TANITA дават резултати в рамките на +- 1% отклонение при използване при постоянни условия.

Повишената информираност и контрол върху процента на телесни мазнини може да бъде мотивационно средство за фитнес или програма за управление на теглото. Освен това, при хронични дегенеративни заболявания, наблюдението на телесните мазнини и телесна маса е от решаващо значение за оценка, лечение, и за управление на състоянието.

Тази информация е полезна за определяне на подходящи упражнения и хранителна програма за всеки отделен случай.

 

  Доказано е, че мастна тъкан натрупана в по голямо количество в кухината на корема и обвиваща вътрешните органи / т.н. висцерално затлъстяване/ започва да функционира, като ендокринен орган и започва да произвежда хормони, които оказват патологично въздействие върху организма. Изследвания показват, че натрупването на прекомерно количество мастна тъкан е свързано с повишена секреция на свободни мастни киселини, повишаване на хормона инсулин и нарушения във въглехидратната обмяна. Последствията от затлъстяването могат да бъдат диабет, повишено кръвно налягане, промяна в липидния профил, проблеми с имунната система. Затлъстяването се свързва с туморните и ракови заболявания.Всичко казано дотук очертава социална значимост на наднорменото тегло и затлъстяването.

Както при всяко заболяване и при този здравословен проблем много важна е точната диагностика. Едно от най-важните неща при диагностиката е точното измерване на теглото на пациента. Професионалните тегломери вече измерват теглото с висока точност. Важно е теглото да се измерва в нормално физиологично състояние на пациента и в едни и същи часове на денонощието. От много време учените са установили, че за точната диагностика на затлъстяването не е достатъчно да се измери само теглото. Други производни параметри, важни за диагностиката, са минималното и максималното нормално тегло. Те са плод на статистическа обработка на голям контингент здрави хора. Тези показатели зависят от възрастта и пола и отразяват индивидуалните соматични характеристики на изследваните. 

Друг параметър, свързан с диагностиката на теглото е индекса на телесната маса (BMI). BMI е мярка за съотношението между ръста и теглото. Изчислява се като теглото в килограми се раздели на ръста в метри. Измерва се в кг/m2. В зависимост от BMI хората с проблеми с теглото се разделят на две големи групи. - Тези с наднормено тегло имат BMI между 25 и 29.9 кг/m2. - Хората със затлъстяване имат стойности над 30 кг/m2. 

Измерването на обиколката на талията е друг много често използван параметър, свързан с наднорменото тегло и по скоро с висцералното натрупване на мазнини. Измерването на талията се прави по средната линия, която свързва двустранно най-изпъкналите точки на таза. В зависимост от резултата пациентите се разделят на 2 групи: 

I-ва група - хора с обиколка на талията равна или по голяма от 94 за мъжете и равна или по голяма от 80 см за жени.*За тази група е препоръчително да не увеличават повече теглото си. 

II-ра група - хора с обиколка на талията равна или по голяма от 102 за мъже и равна или по голяма от 88 за жени. *За тази група е препоръчително да намалят теглото си. 

Многобройни изследвания доказаха, че хората от втората група са с по голям риск от сърдечно - съдови и други заболявания. За оценка на висцералното затлъстяване се прилага и параметъра отношение талия ханш. Простото измерване на обиколки и съотношения не винаги е надежден показател за диагностиката на натрупване на мазнините около вътрешните органи. С помощта на ехографски изследвания се установи, че има хора с нормално тегло, нормални стойности на обиколки,но с натрупани мазнини около черния дроб и други вътрешни органи. Методите, които най-точно определят висцералната мастна тъкан /компютърната томография, магнитния резонанс, DEXA/, обаче са скъпи и не са подходящи за рутинна клинична практика. Измерването на теглото и обиколките не са надеждни параметри при спортисти и хора, които са на диета за сваляне на килограми. В хода на тренировъчния процес спортистите могат да покачват теглото си за сметка на мускулната маса, а не на мазнините в тялото.При хора, които провеждат диети, началото отслабването може да се дължи на загуба на мускулна маса и течности от организма, а мазнините в тялото да не се променят. 

Тези примери показват, че освен точно измерване на теглото и някои обиколки, диагностиката трябва да включва измерване на количеството на мазнините, водата и мускулната маса. Това са параметри, които са чест от състава на тялото. Методът, чрез който може да се измери състава на тялото е биоимпеданса. В последните години анализаторите наTANITA изчисляват телесния състав, използвайки уникална двойно честотна технология. Тя надхвърля основополагащата технология на телесното съпротивление /BIA-анализ на биоимпеданса/. Същността на тази технология е следната: през тялото преминава безопасен слаб електрически сигнал, изпращан от специални електроди, на които пациента стъпва. Този сигнал преминава лесно през течностите,мускулатурата и другите тъкани, но среща съпротивление, когато срещне мастна тъкан, тъй като тя съдържа много малко течности. Това съпротивление се нарича импеданс. Измереният импеданс се включва в надеждни математически формули, за да се изчислят и другите параметри на телесния състав.Измерват се следните параметри: Тегло с висока точност BMI Процент мазнини в тялото Количество на висцералната мастна тъкан, Количество на мускулната маса, Количеството на водата в тялото. С помощта на тези параметри лекарите осъществяват прецизна диагностика на наднорменото тегло и затлъстяването. Изготвят се индивидуални диетологични и оздравителни програми. Подпомага се лечението с хранителни добавки и природни продукти. Провежда се динамични наблюдение и се оценява ефекта от програмите и природолечинието.

МЕНЮ


Form Object